Primerament, com a propostes i peticions generals que creiem que haurien de portar-se a terme a les diferents aules hospitalàries per tal de que hi hagués una millora en relació amb la introducció de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació serien:
1. Respecte a la formació del professorat:
- Millorar la formació específica en l’ús de les TICs.
- Potenciar la millora de l’acció pedagògica a través de l’ús eficaç de les TICs per donar resposta a les necessitats educatives dels alumnes.
2. Respecte als recursos en personal:
- Necessitat de tècnics experts en noves tecnologies en els centres.
3. Respecte als recursos materials:
- Desenvolupament i difusió de plataformes, eines i programes adequats i accessibles per a nens i adolescents amb necessitats educatives específiques.
- Millorar la dotació d’ordinadors, impressores i altres recursos i la seva adaptació per a ser utilitzats per alumnes amb diferents patologies i incapacitats.
- Disseny de materials educatius específics (coneixement de la malaltia, programes didàctics per a nens amb discapacitat, programes per afavorir l’intercanvi socio-comunicatiu en nens malalts, programes de difusió de malalties cròniques, etc.).
En segon lloc, dir que tal i com ja hem comentat anteriorment, hi han hagut diverses experiències i iniciatives des de l’àmbit sanitari i des de l’àmbit de l’educació que han estat recursos que pensem que són interessants que actualment continuessin portant-se a la pràctica. Tot i que pensem que aquestes iniciatives tenien aspectes positius en els nens i nenes, que per circumstàncies han d’estar llargues temporades hospitalitzats, aquestes experiències no es porten a la pràctica avui dia. Per aquest motiu, hem considerat adient fer una proposta d’un projecte impulsat pel Departament d’Educació i la funcació “La Caixa ” que portaríem a la pràctica a les aules hospitalàries. El projecte s’anomena “Aplicació de les Tecnologies de la comunicació i l’atenció educativa dels infants amb llarga malaltia”. Aquest projecte contempla el disseny d’un suport en l’àmbit de l’educació formal a estudiants d’educació primària i secundària per a facilitar l’escolarització dels nens i nenes que estan hospitalitzats a partir d’accions virtuals en línia dels centres hospitalaris. Es tracta d’una millora de la dotació informàtica de les Aules Hospitalàries que permet als alumnes hospitalitzats l’accés als recursos telemàtics per desenvolupar activitats d’aprenentatge i mantenir la comunicació amb el centre docent i l’entorn i, d’aquesta manera, compensar la desvinculació que comporta la malaltia.
Com a objectius serien els següents:
· Continuar, sempre que les condicions de salut ho permetin, el currículum establert en el nivell corresponent a cada nen hospitalitzat, realitzant en cada cas les adaptacions curriculars oportunes.
· Aconseguir una coordinació entre l’Aula Hospitalària i el centre de procedència dels alumnes.
· Facilitar la integració i comunicació del nen hospitalitzat amb altres de les mateixes característiques.
· Donar un caràcter positiu i un contingut formatiu al temps lliure i d’oci en l’hospital.
· Utilitzar els mitjans tecnològics (Internet) per afavorir el desenvolupament afectiu, social i comunicatiu dels alumnes.
· Realitzar un blog de les Aules Hospitalàries tot reflectint les tasques que es desenvolupent, etc.
Aquesta proposta aniria destinada a infants i joves entre els 3 i els 16 anys (infantil, primària o secundària) en centres educatius (públics o privats).
Els recursos informàtics que serien necessaris són els següents:
- Millora de la dotació informàtica de les aules hospitalàries.
- Accés dels joves malalts als recursos de la xarxa telemàtica i per mitjà d’Internet, a d’altres programes educatius i a la comunitat virtual Educàlia, Edu365, que ofereix un complement quant a educació no formal i inclou el canal específic Aula de Salut, que aporta continguts relacionats amb l’educació d’infants i malalts.
- Dotació d’ordinadors portàtils de préstec amb programari educatiu als alumnes que ho demanin, durant el període que reben atenció domiciliària
- Etc.
Es basaria en un treball sistemàtic a través de fitxes, propostes lúdiques, treballs, ús de programes informàtics, que demanaria el professorat del centre d’origen del nen o per iniciativa del propi mestre del centre hospitalari.
Es treballaran les diferents àrees i nivells de les diverses matèries (llengua catalana, castellana, matemàtiques, educació artística, coneixement del medi natural, social i cultural, etc.).
Els diferents sistemes de comunicació es faran a partir de: xat, correu electrònic, fòrum (família, mestres, amics...), coordinacions en relació als aprenentatges escolars, informació i relació amb els companys de classe, retorn al centre, etc.
I com a sistema de suport: servei de secretaria, fòrum, etc., (dirigit a les famílies); tutoria virtual, fòrum amics...(dirigit als alumnes) i tutor virtual, fòrum, etc., (dirigit als centres educatius).
És molt important proporcionar un ambient que motivi el joc i la socialització, a través d’un ritme d’activitats que sigui semblant al de la seva vida normal. A això se li uneix el recolzament i orientació psicopedagògica que fa disminuir el grau d’ansietat que suposa una hospitalització pels més petits.
La figura del mestre a l’hospital representa pel nen la connexió o l’enllaç amb l’exterior i lo quotidià. Pels menors ingressats en un centre hospitalari la visita a la sala de jocs i l’aula hospitalària és molt positiva.
Per tant, com a propostes de millora introduiríem un major nombre d’activitats, tant lúdiques com acadèmiques, per l’alumne del centre hospitalari en relació amb les Tic, ja que considerem que s’han d’incorporar a les aules hospitalàries aquests Noves tecnologies de la Informació i la Comunicació com una eina de treball, expressió i relació.
Hem de partir de la premissa que el contacte amb un centre hospitalari constitueix per a molts nens una experiència negativa en la seva infància que el priva d’una vida normal i enfrontant-se a una desconnexió i a una separació del seu ambient familiar. Des d’aquesta perspectiva, podríem considerar al nen malalt hospitalitzat com un alumne amb necessitats educatives especials, que té una limitació que el dificulta l’ús dels recursos més generals dels que es disposa en les escoles regulars, i pel que es fa necessari donar una resposta a través d’actuacions generals.
És per això que, es proposa treballar dins de l’aula hospitalària a partir d’un software multimèdia, de caràcter educatiu – recreatiu – lúdic, amb la intenció de que els nens hospitalitzats atesos a l’aula puguin usar diferents materials o recursos que els permeti fer la seva estància al centre sanitari el més placentera possible, vivint l’experiència des d’una perspectiva diferent. A més a més, hem de tenir en compte que això suposarà una eina didàctica orientada a l’aprenentatge i també un element lúdic pensat per a l’entreteniment donat que el nen durant la seva hospitalització té una necessitat molt més elevada de comunicació, d’expressió i relació amb el món exterior.
Per tant, es proposa la introducció de les TIC no com una font exclusiva de coneixements, sinó també com una font de plaer, desenvolupant un paper dinamitzador i creatiu, que a més a més, afavoreix un salt a l’exterior i la comunicació permanent i enriquidora que suposa una educació de qualitat.
D’aquesta manera, el que es proposa indirectament és que aquestes situacions, com és el cas d’una hospitalització infantil, no es visualitzin com un desavantatge educatiu sinó que es puguin convertir en interessants experiències personals de major qualitat.
Remarquem que, la introducció dels ordinadors i dels seus components com a proposta de millora jugarien un paper fonamental perquè es convertiria en un medi més atractiu de presentar a l’alumnat els aprenentatges d’acord als seus interessos. No oblidem que, les TIC plantegen un nou horitzó per al món educatiu, lliure de barreres físiques i temporals, i signifiquen una enorme possibilitat per enriquir el procés educatiu dels alumnes hospitalitzats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada