dimecres, 18 de maig del 2011

7. Recursos

A les aules hospitalàries trobem diferents recursos disponibles, pertanyents a les noves tecnologies o no, que ajuden a portar a terme la funció educativa dels infants durant la seva estada a l’hospital. I no només educativa, sinó també socialitzadora, d’entreteniment, etc. En aquest cas, els nens són acompanyats als diferents espais de l’hospital habilitats per a ells, com són les ludoteques, les sales de joc, les habitacions, Ciber@ules o CiberCaixa, etc.

És important tenir en compte que, tot i que podem utilitzar les TIC com a eines per l’aprenentatge o com a pròtesis en l’àmbit pedagògic hospitalari, també és important fer ús de les noves tecnologies amb l’objectiu de potenciar la relació comunicativa del pacient. És a dir, que l’ús que se’n fa da de l’ordinador, per exemple, no només sigui per a treballar, sinó també per pal·liar les sensacions de soledat i aïllament que pateixen els nens hospitalitzats.

No tots els recursos trobats estan en funcionament avui dia, ja que es van actualitzant, renovant i adaptant a les necessitats actuals. Així doncs, farem esment a un seguit de recursos, estiguin o no vigents, i especificarem quins podem trobar actius actualment a les aules hospitalàries.

Trobem un conjunt d’experiències i iniciatives que parteixen des del camp de la Salut o de Fundacions privades i d’altres que sorgeixen de les própies escoles i de la pràctica de les docents, i que tenen com a protagonistes principals a les TIC.

“Starbright” i un “Mundo de Estrellas” són experiències que estan situades en contextos molt diferents. La primera pertany a Estats Units i la segona a la Comunitat Autònoma d’Andalusia, però les dues parteixen d’iniciatives del camp de la salut. Totes dues formen als nens sobre la malaltia que pateixen i atenen, mitjançant el joc i la simulació, a les seves necessitats comunicatives.
Pel que fa a “Starbright” o “Starlight” com es va anomenar en un principi, va començar a principis dels anys 90 amb dos projectes: Starlight Express, que tenia com a objectiu instal·lar aules de comunicació en els hospitals pediàtrics; i Starlight Express Fun Center, a través del qual es va dotar a més de mil hospitals d’ordinadors personals, discos làser i televisors per a videojocs muntats de manera que poguessin accedir els nens acostats.  A partir de l’anàlisi de l’experiència i veient els bons resultats, es va crear l’actual Starbright Pediatric Network, l’objectiu bàsic del qual és posar en contacte els nens hospitalitzats amb altres nens en condicions mèdiques similars. Actualment són trenta-quatre els centres adscrits al programa.
Starbright crea programes utilitzant mètodes de:

- suport social
- relaxació
- educació
- entrenament
- imaginació mental
- distracció
- art-teràpia
- comunicació
- ensenyament de la parla interna
- preparació per als tractaments mèdics

Els objectius d’aquest recurs són múltiples. D’una banda és proposen que els nens desenvolupin sentiments de control del dolor i l’ansietat, es socialitzin, ja sigui amb la seva família o professionals sanitaris, millorin la seva comunicació i la seva autoestima, notablement afectades en el període d’hospitalització, desenvolupin sentiments de comprensió i expressió de la situació que estan vivint i les condicions de cura i, per últim, millorin la complicitat amb el personal mèdic així com la seva imatge personal i els hàbits de menjar i de son, que són freqüentment trastornats durant els ingressos.

Amb tot això el que s’espera és pal·liar les conseqüències d’un procés d’hospitalització (aïllament, angoixa, por, sensació de pèrdua del control, incomprensió de la situació, disminució de l’autoestima, canvi en la dinàmica familiar i interrupció de les activitats quotidianes amb la conseqüent experiència de pèrdua, depressió, avorriment...) així com les més directes de la malaltia que pateix l’infant o jove i del seu tractament.

Starbright consisteix en la creació de cinc mons virtuals a través dels quals els nens hospitalitzats de tots Estats Units poden interactuar amb els seus iguals, ajudant-se a superar la realitat del dia a dia amb la seva malaltia, aprendre i tractar diferents temes.
Els cinc mons que trobem són els següents:

1. Videos With Attitude. Fa possible que els adolescents aprenguin i comprenguin el procés de la malaltia amb els seus propis termes, a través de l’escolta d’altres joves que s’han trobat en la mateixa situació que ells.

2. Life Adventure Series: Diabetes. Es tracta d’un CD-Room gratuït per als nens amb diabetis. Es presenten tres nivells de situacions reals que els nens han de resoldre a partir d’una història fantàstica. La investigació que s’està portant a terme respecte a aquest producte està destinat a estudiar l’habilitat del CD-Room per a millorar el coneixement i l’actitud que puguin tenir sobre la diabetis els nens afectats i els seus familiars, augmentar el control d’un pacient sobre la seva malaltia i, a més, servint com a eina per al personal sanitari que treballa amb nens afectats per aquesta malaltia.

3. Starbrighr own multimedia series. Introdueix als més joves a la terminologia que utilitzen els metges  a través de l’ús de conceptes fàcilment comprensibles. L’objectiu és preparar-los millor per al procés de la seva malaltia a través de la comprensió i cooperació amb els personal clínic.

4. The Emperor’s new clothes. Es tracta d’una activitat d’entreteniment en el que celebritats del món de l’espectacle narren la història del conte “El vestit de l’Emperador” i en el qual, segons la validesa de les respostes, reben un estímul més o menys positiu que anima a seguir escoltant tot el conte.

5. Starbright World.  És un entorn virtual a través del qual joves hospitalitzats poden interactuar entre ells ajudant-se en el seu dia a dia. L’objectiu és ajudar als nens a compartir el coneixement dels tractaments, les conseqüències i com tolerar-los millor, etc.

Els pacients infantils es conecten a diferents entorns virtuals mitjançant avatars que permeten mantenir la imatge del nen en qüestió en secret.

Els beneficis que s’han pogut percebre a partir de la utilització del recurs del Starbright World han sigut els següents:

- Promoure la interacció social entre els nens.
- Atreure als nens hospitalitzats a deixar la seva habitació i anar a la sala de jocs, fet que els hi permet interactuar amb altres nens en persona.
- Fer significatiu el fet de trobar i comunicar-se amb altres joves que han patit la mateixa malaltia i passen per experiències similars a la seva fent possible expressar-se i oferir un suport als altres.
- Distreure els infants i joves.
- Proveir als nens d’un sentit de control sobre la situació que viuen.
- Servir com a eina addicional per a que el personal sanitari treballi amb ells.
- Estimular el vincle de relació entre el personal sanitari i els pacients infantils.




Mundo de Estrellas

Un altre recurs important seria l’anomenat “Mundo de Estrellas”, que es presenta com la versió espanyola de Starbright.

Aquest projecte està finançat per l’Administració pública de la Junta d’Andalusia i compta amb el recolzament tècnic i tecnològic de dues empreses especialitzades i es preveu la coparticipació pública i privada. El projecte ofereix fonamentalment dos tipus de recursos i serveis, uns d’escolars i totalment integrats dins de les aules hospitalàries i uns altres de més lúdics. La infraestructura tecnològica creada per a la implementació del projecte comença a utilitzar- se per a les visites mèdiques virtuals.

Els objectius que es busquen amb aquest recurs serien:

- Promoure l’activitat solidaria, compartida, en la creació i recreació d’espais i situacions lliures.
- Promoure l’amistat mitjançant activitats lúdiques i educatives de forma compartida
- Permetre el joc des d’una situació espaciotemporal restrictiva i limitada.
- Millorar les condicions de vida dels infants malalts.
- Introduir els infants en el coneixement de les noves tecnologies.
- Promoure els valors que ajudaran l’infant a entendre la seva nova situació a partir d’activitats solidàries en la creació i recreació d’espais i situacions lliures a través dels móns virtuals.

Està adreçat a infants amb malalties greus o cròniques hospitalitzats o reclosos a la llar durant llargs períodes de temps. Hi ha un equip multidisciplinari que tutela el projecte format per personal sanitari, psicòlegs, pedagogs, mestres, informàtics, treballadors socials i voluntaris entre altres.
Treballen amb equipaments sense fils. Utilitzen la videoconferència amb un programari molt senzill i fàcil d’utilitzar per part de l’infant i que li permet comunicar-se amb l’escola d’origen.

Aquest recurs va més enllà i proposa utilitzar les Tic a través de la imatge, el so i el text, al servei dels nens hospitalitzats, en experiències concretes d’aules (integració virtual en col·legis i instituts als que pertanyen com a alumnes) i consultes virtuals (programa d’atenció domiciliaria virtual per a nens amb fibrosis quística). Amb això es permet que aquells nens que han de passar l’ingrés en el seu domicili sota supervisió mèdica, puguin, a través d’Internet, estar present en les seves classes i en el seu centre educatiu, amb l’objectiu de no perdre el contacte amb els professor s i mestres del centre.

També caldria fer referència a l’experiència de les escoles catalanes que van portar a la pràctica una iniciativa semblant de les que hem parlat anteriorment.

Les activitats que s’han anat portat a terme fa relativament poc en les aules hospitalàries de Catalunya parteixen d’iniciatives dels propis docents de les aules amb l’ajuda del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i no de sanitat com en el cas de “Starbright” i un “Mundo de Estrellas”. Aquesta primera diferencia fa que ni les experiències tinguin un mateix sentit, ni es desenvolupin de igual manera. Aquestes, amb un caire més similar al de l’escola ordinària, basen la seva labor d’atenció integral tot i que des d’una vesant lúdica, d’entreteniment, etc., en els continguts curriculars escolars.


Educàlia

Les aules hospitalàries catalanes actualment estan dotades d’ordinadors i tenen conexió a la xarxa. A l’any 1998 la Fundació La Caixa, des de el seu Departament de projectes educatius i socials, i en col·laboració amb el Programa d’Informàtica Educativa de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, IBM i Telefònica, crea un recurs educatiu a través d’Internet que adopta el nom d’Educàlia.

Els objectius que persegueix aquest recurs són els següents:
- Crear un espai comú d’interrelació per a nens i adults que respongui a les seves necessitats personals i afavoreixi el procés educatiu.
- Aprofitar les tecnologies com a recurs educatiu.
- Completar el procés educatiu mitjançant l’educació no formal.
- Ajudar a nens, pares i mestres a formar-se en l’ús de les TIC.

Aquest espai s’ha creat a partir de les aportacions que han donat les mestres. Així, trobem diferents espais com, per exemple:

- Click a l’hospital. Es tracta d’una proposta l’údica en el qual es visiten cinc sales d’un hospital i, en cadascuna d’elles, s’ofereix una breu descripció i la possibilitat de participar en un joc relacionat amb ell.
- Vivències. Aquí els nens poden explicar les seves experiències en relació al seu ingrés.
- Preguntar a... Els nens tenen la possibilitat de preguntar i escoltar els experiències de persones famoses que van estar hospitalitzades en la seva infància.
- Fòrum. Espai on es prten a terme debats sobre l’atenció integral als pacients infantils.
- Webs d’interès. On queda a la disposició del visitant enllaços a diferents propostes similars a Internet.

Les aules hospitalàries disposen de recursos tant econòmics, com  d’infraestructura i humans molt reduïts. Les mestres hospitalàries a més de la feina en l’espai dedicat a l’escola, s’encarrega de passar per totes les habitacions on hi ha nens ingressats que, per motius de salut, no poden desplaçar-se fins la sala comuna dedicada a aquesta funció escolar. Tant l’horari com el calendari són diferents als de l’escola ordinària, però no són inferiors. La participació d’aquestes aules Educàlia sembla que pot significar un gran recolzament per al desenvolupament de noves iniciatives, tot i que és necessari que les professionals s’apropien de l’experiència i la visquin com una activitat  més que pot contribuir a aconseguir els seus objectius d’atenció educativa al nen malalt.

Complementant l’atenció educativa que realitzen els mestres de les aules hospitalàries, els hospitals amb llits de pediatria sovint ofereixen als infants i joves malalts altres serveis educatius de caràcter lúdic, pensats per fer més agradable la seva estada a l’hospital (ex: servei de Voluntariat, contacontes, cibercaixa, ...)




CiberCaixa hospitalària


http://obrasocial.lacaixa.es/ambitos/cibercaixahospitalarias/cibercaixahospitalarias_ca.html

També, són a destacar els espais lúdics creats per la Fundacióla Caixa” anomenats Ciber@ules i avui dia es coneixen com CiberCaixa hospitalària. Provenen d’un conveni entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Fundacióla Caixa”.
L’hospital es fa càrrec de proveir d’un espai i del manteniment i la Fundació “la Caixa” de la dotació dels recursos i mobiliari. Les associacions de voluntariat participant donen el suport de la dinamització de les activitats i acompanyament a les famílies i infants. El primer lloc on es van implantar va ser a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona al novembre del 2002, encara que avui dia ja estan presents en 17 hospitals de tota Espanya. Van ser creades per a afavorir i incrementar l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les àrees pediàtriques dels hospitals.

Les CiberCaixa són un espai d’oci i comunicació habilitat en una zona de l’hospital, on l’infant o jove, que està autoritzat a sortir de la seva habitació, pot realitzar activitats mitjançant les TIC. Beneficien tant a l’infant com a la família des del punt de vista del benestar emocional, de les relacions interpersonals i de la comunicació. A les famílies els ofereixen un espai de respir, de descans i de relació. Estan dinamitzades pel voluntariat i, per tant, beneficien a aquest per tractar-se d’una acció molt enriquidora des del punt de vista humà. L’hospital també se’n beneficia perquè contribueix als processos d’humanització de l’atenció pediàtrica. Infants, adolescents i les seves famílies poden fer ús d’una àmplia gamma d‘activitats lúdiques i educatives amb les que podran cobrir les necessitats d’entreteniment, de relació i de comunicació.

L’espai de CiberCaixa està compost per ordinadors, CD’s amb jocs, pel·lícules i
connexió a Internet. Les persones que atenen, ajuden i ensenyen els infants i joves són voluntari de la pròpia Fundació “La Caixa.”

Hem de tenir en compte que, d’aquests recursos comentats, el de “Mundo d’estrelles” no es troba disponible actualment.

En relació a el que ofereixen tots ells, pensem que es tracta d’unes molt bones experiències ja que els objectius que busquen no es basen únicament en formar curricularment als infants i joves hospitalitzats, sinó que també volen informar sobre les malalties que pateixen, crear espair on es puguin expressar, distreure’s, comunicar-se amb els seus iguals, amb les famílies i amb els professionals mèdics, etc., per tal de fer que, el temps que han de estar a l’hospital, puguin superar la seva por i angustia que els hi provoca la malaltia i el seu tractament, i poder participar activament en el seu procés de curació i que la seva malaltia comporti la menor ruptura de la seva vida quotidiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada